jue
18
feb
2021
Ser adolescente en tiempos de pandemia

Mediante este artículo quiero dar voz a algunas de las chicas y chicos con los que trabajo y trabajaré, desde que empezó la pandemia. Chicos y chicas a los que el dichoso Covid-19 ha truncado planes y expectativas, y desde hace unos meses viven tras la soledad de sus pantallas, tanto para estudiar como para relacionarse.
Se les ha señalado como grandes responsables de la propagación, sin tener en cuenta cómo se están sintiendo ellos. Si convivís con alguno sabéis a que me refiero. A veces parece que desde nuestra posición de “adultos responsables” se nos olvida rápido todo lo que nos removía por dentro en esa época. ¿En serio necesitamos señalarles como culpables en todo esto?
sáb
12
sep
2020
Guia d'acompanyament emocional infantil en l'inici escolar Covid-19
mié
09
oct
2019
Trucos para aprender a poner límites desde el respeto
establecer límites preservando la relación con los hijos
mié
13
dic
2017
Parèntesi a TV3: l'Art de sobreviure al sopar de Nadal
El passat dimarts 12 de desembre (Parèntesi) va participar en el programa Tarda Oberta de TV3.
En la breu intervenció realitzada, vam poder gaudir d'un ambient distès, de la companyia de l'equip del programa i de les germanes Lara, unes bessones d'una família molt unida que té una actitud molt positiva de cara a mantenir les relacions familiars molt vives i deixar de banda els conflictes irresolubles.
lun
03
abr
2017
Què fer per a ajudar a millorar l’autoestima dels nostres fills?
![By Mariaecastellanos (Own work) [CC BY-SA 4.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], via Wikimedia Commons](https://image.jimcdn.com/app/cms/image/transf/dimension=216x1024:format=png/path/s401fff8a8f5f9213/image/ia1b6d31880bac962/version/1491216414/by-mariaecastellanos-own-work-cc-by-sa-4-0-http-creativecommons-org-licenses-by-sa-4-0-via-wikimedia-commons.png)
Potenciar l'autoestima dels nostres fills és una tasca important ja que això farà que puguin afrontar els reptes futurs i gestionar problemes i situacions complicades sense que això els faci sentir malament, sinó amb motivació per superar-les.
El fet de tenir una bona autoestima i sentir-se segur d'un mateix farà que se sentin capaços de fer front als conflictes com a reptes, no com un problema.
mar
14
feb
2017
Aprende a resolver tus conflictos de pareja

En el amor, como en todas las relaciones humanas suceden conflictos de pareja de manera habitual, dándose cuando hay dos puntos de vista distintos. Un conflicto no es nada más que esto, un punto en el que de base, no hay acuerdo y una vez superado, encontramos una mejora a nivel personal y de pareja.
Delante de una situación así, a grandes rasgos, podemos encontrar distintos estilos en el afrontamiento de conflictos en función de la pareja. Cada estilo de afrontamiento obedece a una serie de habilidades aprendidas, pudiendo cambiarse siempre que haya la intención de mejorar, aprendiendo nuevas habilidades como las que vamos a comentar.
lun
30
ene
2017
Com ajudar als nostres fills quan tenen dificultats de relació?

Les habilitats socials ens permeten expressar els sentiments, opinions i necessitats, el què ens ajuda a estar a gust amb nosaltres mateixos i amb els altres. L’adolescència és una etapa on es comença a crear la identitat d’un mateix i a establir les relacions amb els altres. Les habilitats socials són necessàries per tenir unes relacions satisfactòries i sentir-nos integrats dins el nostre entorn.
lun
16
ene
2017
Trucs per rebaixar l'excès de perfeccionisme

Per moltes persones el perfeccionisme és un punt fort, pensen que és una bona qualitat i creuen que la perfecció els portarà el benestar i la felicitat.
vie
20
may
2016
Aprèn a gestionar millor el teu temps: urgent i important
Actualment la societat sobrevalora la immediatesa i la rapidesa, oferint milers d’opcions entre les que triar, provocant que portem les nostres vides a un ritme accelerat.
La percepció de no tenir temps suficient per “tot el que s’ha de fer” és una de les causes més freqüents d’estrès i es produeix per l’alt nivell d’autoexigència i perfeccionisme.
jue
28
abr
2016
Claus per superar una infidelitat
La infidelitat genera una ferida molt profunda en la relació de parella provocant un gran patiment als dos membres. Algunes parelles superen la prova i surten enfortides, altres, en canvi, acaben trencant la relació amb el dolor que aquest procés suposa.
vie
25
dic
2015
La Regla dels 4 regals: Com triar els regals de Nadal pels nostres infants
A continuació us donem unes quantes reflexions i consells a tenir en compte per tal de triar els regals de Nadal pels més petits des del punt de vista dels professionals de la psicologia.
lun
02
nov
2015
Les 5 tecles a tocar per despertar la intel·ligència emocional dels teus fills
Què puc fer com a pare/mare per fomentar la intel·ligència emocional dels meus fills? En aquesta sèrie d’articles trobaràs unes pautes simples i senzilles per poder aplicar
fàcilment en el marc del transcurs diari familiar.
mié
02
sep
2015
Claves para una relación de pareja equilibrada

¿Sientes que no se valora lo que haces por tu pareja? ¿Tu pareja se enfada sin motivo aparente en un estallido que se lleva todo por delante?
EL CUIDADO DEL OTRO EN LAS RELACIONES
Quizás no encuentres estas claves en ningún libro, pero tras varios años haciendo terapias de pareja, he llegado a la conclusión que siguiendo estas pautas generales, muchas parejas pueden llegar a superar con éxito sus diferencias.
Uno de los pilares de las relaciones de pareja suele ser el cuidado del otro, y podríamos decir que se sobreentiende como uno de los principales indicadores del amor en la relación.
lun
22
jun
2015
Vacances d'estiu: com podem organitzar-nos amb els nens?
cal que hi hagi una rutina?
dom
07
dic
2014
¿Cómo decirle a nuestro hijo/a que irá al psicólogo?
La hora de comunicarle a nuestros hijos/as que hemos decidido que deben acudir al psicólogo suele ser un momento difícil, y ante el cuál muchos padres y madres no saben cómo actuar. En este artículo os damos unas pequeñas claves a tener en cuenta para ese momento.
dom
07
dic
2014
Com dir al nostre fill/a que anirà al psicòleg?
L'hora de comunicar als nostres fills i filles que hem decidit que han d'acudir al psicòleg sol ésser un moment difícil, i davant del qual molts pares i mares no saben com actuar. En aquest
article us donem unes petites claus per tenir en compte de cara a aquest moment.
lun
24
nov
2014
6 claves para detectar el maltrato
A continuación te dejamos una serie de claves para que puedas identificar si tú, o alguien de tu alrededor sufre maltrato. La violencia de género es el maltrato
más generalizado, porque tiene unas bases de tipo social muy arraigadas, y esto provoca que se acepte y se perpetúe. Todos los puntos que describimos a continuación se producen en la violencia de
género pero también pueden darse en otros tipos de maltrato o en relaciones abusivas.
dom
16
nov
2014
Quan he d'anar al logopeda?

Molta gent es pregunta quin és el paper exacte dels logopedes, ja que s’acostuma a simplificar la seva actuació a l’ensenyança de la /rr/ o alguns sons concrets.
Un logopeda és un professional que treballa tant amb infants, adolescents com adults.
Els professionals de la logopèdia no només ensenyen a parlar, també ensenyen a comunicar-nos, tracten problemes de veu, ajuden a la rehabilitció de persones que han patit un ictus i no poden comunicar-se bé, a les persones amb problemes amb la deglució dels aliments, etc.
En el cas dels infants, hi ha una gran diversitat de problemes de llenguatge, parla i comunicació.
Aquests son alguns dels signes d'alerta que poden donar-vos pistes de si és recomanable que el vostre fill/a acudeixi al logopeda.
mar
28
oct
2014
Què és la musicoteràpia?

La musicoteràpia és una disciplina lligada al camp de la salut que utilitza el medi de la música i activitats musicals per tractar necessitats físiques, psicològiques, cognitives i socials. Per la seva vessant musical està agrupada dins de la denominació d’arts creatives-teràpia, i el seu efecte terapèutic es basa en com es pot usar la música per provocar canvis en les persones que l’escolten o l’executen.
sáb
26
jul
2014
¿Enfadado/a con tu pareja? Comprueba tu nivel de azúcar
Un artículo de opinión sobre este controvertido estudio.
Que un estómago vacío aumenta los niveles de irritabilidad forma parte del saber popular. Un psicólogo de la Universidad de
Ohio afirma mediante un estudio que las personas con bajos niveles de azúcar tienen una mayor predisposición a enfadarse con su pareja.
dom
15
jun
2014
¿Qué es el PROMPT?
PROMPT (Puntos para la Reestructuración de Objetivos Fonéticos Musculares y Orales), es una técnica de trabajo en logopedia, con su filosofía, metodología e investigación, que se desarrolló a partir de los años 80 en los Estados Unidos, por Deborah Hayden. El PROMPT está entrando de manera insidiosa pero con fuerza en nuestro país, actualmente, son pocos los terapeutas que lo utilizan, pero su eficacia hace prever que pronto aumentará el número.
dom
15
jun
2014
Què és el PROMPT?
PROMPT (Punts per la Reestructuració d’Objectius Fonètics Musculars i Orals), és una tècnica de treball en logopèdia, amb la seva filosofia, metodologia i investigació, que es va desenvolupar a partir dels anys 80 als Estats Units, per Deborah Hayden. El PROMPT està entrant de manera insidiosa però amb força al nostre país, actualment, són pocs els terapeutes que l'utilitzen, però la seva eficàcia fa preveure que aviat n’augmentarà el nombre.
jue
01
may
2014
¿Cómo vencer la parálisis? Algunos trucos para activarte

¿Y si me equivoco? Ya querría hacerlo, pero, ¿y si después me sale mal?
Yo sé que lo que a mí me gustaría es esto… Yo sé que necesito esto… Pero hay algo que me lo impide.
jue
01
may
2014
Com vèncer la paràlisi? Alguns trucs per activar-te

I si m’equivoco? Ja voldria fer-ho, però, i si després em surt malament?
Jo sé que el què a mi m’agradaria és això… Jo sé que necessito això… Però hi ha alguna cosa que m’ho impedeix.
dom
13
abr
2014
¿Qué hacer cuando los niños tienen pesadillas?

Es común que estos dos conceptos se mezclen y se lleguen a confundir. Los dos son alteraciones del sueño, concretamente del grupo de las Parasomnias, y aunque tienen algunas características similares a continuación veremos cuáles son las principales diferencias.
lun
24
feb
2014
Exercici 21: Final
Aquí acaba la serie d'exercicis.
Enhorabona, has arribat fins al final! (i si no és així, pots continuar ara amb la resta d'exercicis, i deixar aquest per l'ultim dia, no passa res, els trobaràs tots al blog
Fes un repàs a tots els exercicis que has practicat aquests dies. Pots entrar a cada un dels exercicis per recordar-lo si no n'has pres nota.
Què has après? Ha canviat alguna cosa? Notes quelcom diferent? Apunta en un paper totes les millores, allò que t'ha costat més i allò que t'ha costat menys, i tot allò que t'emportes. Guarda-ho per si algun dia necessites recordar-ho.
Amb els 21 dies has creat l'hàbit de tenir una actitud positiva. Si t'han agradat, pots incloure els que vulguis a la teva dieta diaria, ara son teus. A partir d'ara, sempre que vulguis, fes un Parèntesi i somriu :)
dom
23
feb
2014
Exercici 20: Gràcies
Pensa en algú amb qui et sents agraït/da per algun motiu, i no li has dit mai. Contacta-hi per donar les gràcies, pot ser per escrit, per telèfon, o en persona. Millor si utilitzes les tres maneres!
sáb
22
feb
2014
Exercici 19: Viu la vida
Agafa un full de paper en blanc, i escriu els 12 mesos de l'any.
Tanca els ulls i imagina que només et queda un any de vida. Apunta totes les coses que t'agradaria fer, mes a mes, en forma de llista. Pren-te el teu temps, avui l'exercici potser durarà més de 5 minuts.
Una vegada tinguis l'any omplert, llegeix tot el que has escrit amb calma.
Et falta alguna cosa?
vie
21
feb
2014
Exercici 18: Desencalla't!
Tria un tema que tinguis encallat des de fa temps.
Redueix el teu nivell d'exigència o fes una acció petita que signifiqui desencallar-lo i avançar una mica.
jue
20
feb
2014
Exercici 17: Fes sentir especial a...
La il·lusió està al darrere de les ganes de viure: fomentem la il·lusió. Busca la manera de, a través d'una o vàries accions teves, fer sentir especial a algú avui.
Com t'ha fet sentir a tu fer-ho?
mié
19
feb
2014
Exercici 16: Celebra tot el què puguis!
Inventa/escull un motiu. Tria algú especial. Truca a aquest algú avui mateix. Fixeu una data entre els propers 15 dies i celebre-ho. Pots aprofitar per ajuntar tantes persones especials com vulguis! |
mar
18
feb
2014
Exercici 15: Les 10 coses positives
Avui toca pujar el nivell. Avui, al final del dia, apuntaràs les 10 coses positives que t'han passat, i per les que vols donar gràcies. |
lun
17
feb
2014
Exercici 14: Mira't al mirall i..
Posa't davant el mirall, amb l'esquena recta, la barbeta lleugerament amunt, apretant ben fort els punys i amb els braços flexionats (a mode de celebració). Pensa en tot el que ets capaç de fer avui. Recomanació: acompanya-ho amb una cançó animada que t'encanti. |
dom
16
feb
2014
Exercici 13: Les crítiques també en positiu
Per cada crítica que facis en negatiu, obliga't a fer-ne una de positiva |
sáb
15
feb
2014
Exercici 12: Saps qui et suma?
Fes un cercle, i posa-hi el teu nom, fes un cercle amb el símbol positiu, i el nom de persones que et sumen, fes un cercle amb símbol negatiu, observa quines persones et resten. Observa quant de temps dediques a cada cercle, dóna positiu? Si no és així, actua! |
vie
14
feb
2014
Exercici 11: Què et fa sentir viu?
Fes un llistat amb 15 coses que et fan sentir bé. Procura incloure coses senzilles (fer una tapa, escoltar música, quedar amb algú, fer una excursió...).
Inclou almenys una d'aquestes coses a la setmana, i si t'atreveixes, una cada dia.
jue
13
feb
2014
Exercici 10: Repartint somriures
Et consideres una persona que inspira bones vibracions?
Posa't a prova de fins on pots arribar si t'ho proposes de veritat: fixa prèviament un número, i prova d'arrencar aquest nombre de somriures avui (preferiblement sense repetir persona).
Quants n'ets capaç d'arrencar?
Si estàs orgullos/a del resultat, comparteix la teva fita!
mié
12
feb
2014
Exercici 9: les 5 coses positives del dia
Repassa mentalment el teu dia, troba 5 coses positives que agraeixes d'avui. Apunta-les en un paper, i llegeix-les de nou demà al matí quan et despertis.
mar
11
feb
2014
Exercici 8: Dia perfecte 2
El dia perfecte 2: Ahir et vam demanar que dissenyéssis el teu dia ideal. (Si no vas fer l'exercici, fes-lo ara).
Avui només et demanem que li posis data.
Procura que sigui abans d'un any.
lun
10
feb
2014
Exercici 7: Dia perfecte 1
Dia perfecte 1:
Dissenya el teu dia perfecte: escriu en una graella horària les activitats, una a una, i hora per hora, que faries en el teu dia perfecte, des de primera hora del matí fins a última hora.
Utilitza la creativitat i pensa què t'ilusiona de veritat. Intenta incloure coses que no siguin del tot impossibles.
No et deixis res!
dom
09
feb
2014
Exercici 6: Les 20 coses genials
Fes un llistat amb 20 coses genials que tens a la teva vida (un amic fantàstic, una parella que t'aguanta, uns fills genials...). Penjala en un lloc on la vegis cada dia.
sáb
08
feb
2014
Exercici 5: Busca una solució original
Analitza quina és la teva resposta habitual a les coses que et passen. Et satisfà? Si no és així, busca 5 maneres originals i diferents al teu tarannà habitual i proba la més trencadora, a veure què passa! |
vie
07
feb
2014
Exercici 4: Prohibit queixar-se
Ets capaç de no queixar-te en un dia sencer? És tot un repte, si l'acceptes, proposat no queixar-te en tot el dia d'avui. Si ho fas, no passa res, compta les vegades que ho fas, i demà torna-ho a probar. Ser feliç és fàcil! Ho pots aconseguir! |
jue
06
feb
2014
Exercici 3: Somriures a discreció
Proba a somriure cada cop que et dirigeixis a algú, fins i tot als impertinents o als xucladors d'energia. Al final del dia, escriu en un full de paper com t'has sentit fent això, i què t'ha aportat.. I si et sents generòs/a, pots compartir com ha funcionat amb nosaltres!!!
mié
05
feb
2014
Exercici 2: Somriu i..
Mira't al mirall, somriu durant 30 segons, i mentre ho fas, intenta pensar alguna cosa trista. Costa oi? Reflexiona què passaria si posessis un somriure devant de moltes activitats diàries, per rutinàries que siguin.
mar
04
feb
2014
Exercici 1: 3 coses positives
Repassa mentalment el teu dia, i troba 3 coses positives que agraeixes del del dia. Apunta-les en un paper i llegeix-lo de nou demà quan et despertis.
sáb
01
feb
2014
Què és la Psicologia Positiva?
La psicologia positiva, provinent dels corrents humanistes, és un enfoc que estudia aspectes com ara l'inteligència emocional, l'optimisme, la creativitat, etc. Podríem dir que si bé la psicologia clàssica tradicionalment s'ha dedicat a suprimir el malestar, la psicologia positiva proporciona eines per a la felicitat i la realització personal. A Parèntesi utilitzem l'enfoc clàssic i el positiu de manera combinada
vie
20
sep
2013
Desencalla tus decisiones

Las decisiones, grandes o pequeñas, definen nuestra vida. Diariamente tomamos multitud de decisiones. Si tú no decides, alguien o algo deciden por ti. Tomar decisiones te convierte en el/la protagonista de tu vida. Este artículo pretende recoger algunas fórmulas para asegurar que las decisiones que tomas, sean las que realmente quieres tomar.
vie
20
sep
2013
Desencalla les teves decisions

Les decisions, grans o petites, defineixen la nostra vida. Diàriament prenem multitud de decisions. Si tu no decideixes, algú o alguna cosa decideix per tu. Prendre decisions et converteix en el/la protagonista de la teva vida. Aquest article pretén recollir algunes fórmules per assegurar que les decisions que prens, siguin les que realment vols prendre.
dom
07
jul
2013
No digas NO, actúalo

En consulta es muy habitual encontrarnos con personas que tienen muchas dificultades con su alrededor, relacionadas con la sensación de dar más de lo que reciben. Se trata de personas que sienten que hay gente que se aprovecha de ellas, que “quizás son demasiado buenas”, que sienten que les “toman el pelo”, que no tienen autoridad, etc.
Acostumbramos a decir que “la culpa” es de la persona que abusa, pero una parte de la responsabilidad recae en la persona que se siente víctima de la situación. Puede parecer sorprendente hablar de responsabilizarse, pero sí, todo el mundo juega un papel dentro de un conflicto, y cada cuál es responsable del suyo. El cambio en las relaciones humanas, es posible a veces mediante el acuerdo entre las dos partes, pero sobre todo, porque la persona que se considera oprimida, exige un cambio, y dice basta.
Por lo tanto, el cambio sólo se dará en el supuesto de que la persona aprenda a decir QUE NO y a plantarse a muchas peticiones o exigencias.
dom
07
jul
2013
No diguis no. Actúa el NO

En consulta és molt habitual trobar-nos amb persones que tenen moltes dificultats amb el seu voltant, relacionades amb la sensació de donar més del que reben. Es tracta de persones que senten que hi ha gent que se n’aprofita, que “potser són massa bones”, que senten que els “prenen el pèl”, que no tenen autoritat, etc.
Acostumem a dir que “la culpa” és de la persona que abusa, però una part de la responsabilitat recau en la persona que se sent víctima de la situació. Pot semblar sorprenent parlar de responsabilitzar-se, però sí, tothom juga un paper dins un conflicte, i cadascú és responsable del seu. El canvi en les relacions humanes, és possible de vegades mitjançant l’acord entre les dues parts, però sobretot, perquè la persona que es considera oprimida, exigeix un canvi, i diu prou.
Per tant, el canvi només es donarà en el cas que la persona aprengui a dir QUE NO i a plantar-se a moltes peticions o exigències.
vie
22
mar
2013
Normas y límites infantiles

Actualmente, y en gran parte, debido al ritmo de vida que llevamos, resulta complicado el establecer unas normas y límites con nuestros hijos. Después de un día de trabajo, al llegar a casa, lo que menos nos apetece es tener que batallar con los pequeños. Por ello, muchas veces, somos nosotros mismos los que acabamos resolviendo la situación, intentando evitar confrontaciones y discusiones. En otras ocasiones, queremos que nuestros hijos confíen en nosotros, y pasamos de ser una figura paternal a una figura que se aproxima más al de “colegas” de nuestros hijos.
vie
22
mar
2013
Normes i límits infantils

Actualment, i en gran part, degut al ritme de vida que portem, resulta complicat establir unes normes i límits amb els nostres fills. Després d’un dia de feina, a l’arribar a casa, allò que menys ens ve de gust es haver de batallar amb els més petits. Per això, moltes vegades, som nosaltres mateixos els que acabem donant resposta a la situació, intentant evitar confrontacions i discusions. En altres ocasions, volem que els nostres fills confiïn en nosaltres, i passem de ser una figura paternal a una figura que s’aproxima més al de “colegues” dels nostres fills.
sáb
17
nov
2012
Reagrupación Familiar: Algunos consejos

La reagrupación familiar es el proceso por el cual un padre o una madre que ha emigrado a otro país, inicia los trámites para que sus hijos/as puedan vivir de nuevo con él/ella.
En Parèntesi, hemos tenido la oportunidad de realizar un proyecto con padres, madres, hijos e hijas latinoamericanos que han realizado el proceso de reagrupación familiar.
Este artículo está dedicado a aquellas madres y aquellos padres, de procedencia latinoamericana que se estén planteando realizar la reagrupación familiar de sus hijos/as.
sáb
28
jul
2012
Plantar cara a la ansiedad

Angustia, ansiedad, pánico…Son nombres diferentes para una misma cosa que se presenta de maneras distintas. Nuestro cuerpo, nos dice, de la manera que sabe, que hay algo que no funciona bien.
Puede aparecer posteriormente a una situación o una época angustiosa, justo en el momento que bajamos la guardia, puede ser que aparezca en el transcurso de esta época estresante, posiblemente estamos tirando adelante con “todo” sin darnos cuenta que necesitamos parar, que nuestro cuerpo y nuestra mente no aguantan tanta presión.
sáb
28
jul
2012
Plantar cara a l'ansietat

Angoixa, ansietat, pànic… Són noms diferents per una mateixa cosa i que es presenta de maneres diverses. El nostre cos, ens diu, de la manera que sap, que hi ha alguna cosa que no funciona bé.
Pot aparèixer posteriorment a una situació o una època angoixant, just en el moment que abaixem la guàrdia, pot ser que aparegui en el transcurs d’aquesta època estressant, possiblement estem tirant endavant amb “tot” sense adonar-nos que necessitem parar, que el nostre cos i la nostra ment no aguanten tanta pressió.
jue
21
jun
2012
Preguntas y respuestas: segunda parte
Esta es la segunda parte del artículo de preguntas y respuestas acerca de la psicoterapia. Hemos recogido todas las preguntas recibidas al largo de este tiempo a raíz del primer artículo, y las hemos ordenado para formar la segunda parte.
Estamos encantados con vuestros e-mails, pero os animamos a colaborar también en el espacio de comentarios del blog para conseguir una experiencia todavía más dinámica.
sáb
14
abr
2012
Preguntas y respuestas
Cuando recibimos peticiones de ayuda psicológica, a menudo nos encontramos con personas que nos manifiestan dudas que les dificultan decidirse a empezar una terapia. En este artículo resolvemos las dudas que nos han formulado con mayor frecuencia. Os animamos a que nos ayudéis a completarlo añadiendo vuestras propias preguntas.
dom
04
mar
2012
Afrontar el dol

El dol és el conjunt d'emocions i conductes alterades que tenen lloc després d'una pèrdua, per exemple: la mort d'un ser estimat, un divorci, la pèrdua d'un habitatge, del treball, un canvi de cicle vital…
L'habitual és que aquestes emocions apareguin immediatament després de la pèrdua, però en funció de la situació poden aparèixer abans, i fins i tot molt temps més tard. El dol és un procés natural que forma part de la nostra condició humana, en la qual ens apropem a nivell afectiu a les altres persones, animals o coses. Tots passem per períodes de dol de major o menor intensitat al llarg de la nostra vida.
L'experiència del dol és proporcional a l'afecte que hem professat per allò que hem perdut.
dom
04
mar
2012
Afrontar el duelo

El duelo es el conjunto de emociones y conductas alteradas que tienen lugar después de una pérdida, por ejemplo: la muerte de un ser querido, un divorcio, la pérdida de una vivienda, del trabajo, un cambio de ciclo vital…
Lo habitual es que dichas emociones aparezcan inmediatamente después de la pérdida, pero en función de la situación pueden aparecer antes e incluso mucho tiempo más tarde. El duelo es un proceso natural que forma parte de nuestra condición humana, en la que nos acercamos a nivel afectivo a las otras personas, animales o cosas. Todos pasamos por períodos de duelo de mayor o menor intensidad a lo largo de nuestra vida.
La experiencia del duelo es proporcional al afecto que hemos profesado por aquello que hemos perdido.
mar
07
feb
2012
Introducción a la relajación

En este artículo explicamos lo que son las técnicas de relajación, para qué se utilizan y cómo puedes entrenarte en la respiración abdominal, un recurso utilizado en la mayoría de técnicas de relajación, fácil de aprender, y que podrás aplicar fácilmente a tu vida diaria.
mar
07
feb
2012
Introducció a la relaxació

En aquest article t’expliquem què son les tècniques de relaxació, per a què s’utilitzen i com pots entrenar-te en la respiració abdominal, un recurs que s’utilitza en la majoria de tècniques de relaxació, fàcil d’aprendre, i que podràs aplicar fàcilment a la teva vida diària.
vie
30
dic
2011
Guía práctica para enfocar el nuevo año: crea tus propias ilusiones

Canvia a català
¿Ya sabes qué te gustaría conseguir este 2012? ¿Sabes qué tienes que hacer para conseguirlo? ¿Te es fácil conseguir lo que te propones? ¿Haces caso de los propósitos de año nuevo? Para que tus ilusiones se hagan realidad, hace falta que las formules de una forma adecuada, en positivo y con el 100% de motivación para esforzarte.
¿Dispones de un tiempo para ti? Te invitamos a utilizar esta guía que te ayudará a transformar las ilusiones en objetivos, diferenciar los que son válidos de los que no lo son, descartar estos últimos y dibujar tu futuro en forma de plan anual.
vie
30
dic
2011
Guia pràctica per encarar el nou any: crea les teves pròpies il·lusions

Cambia a castellano
Ja saps el què t’agradaria aconseguir aquest 2012? Saps què has de fer per aconseguir-ho? T’és fàcil aconseguir el que et proposes? Fas cas dels propòsits d’any nou? Per a que les teves il·lusions es facin realitat, cal que les formulis d’una manera adequada, en positiu i amb el 100% de motivació per esforçar-t’hi.
Tens temps per tu?
Et convidem a utilitzar aquesta guia que t’ajudarà a transformar les il·lusions en objectius, diferenciar els objectius que són vàlids dels que no ho són, descartar aquests últims i dibuixar el teu futur en forma de pla anual.
lun
05
dic
2011
A tu sombra, o la primera vez que te di permiso.

- Qué ha hecho que una mujer como tu haya mantenido una relación con un hombre como este? ¿A qué debilidad tuya se ha dirigido esta flecha? ¿Cuál fue la primera vez que le diste permiso?
-¿Permiso?
- Sí, la primera vez que miraste a otro lado tras una conducta hacia tí que no debería ser pasada por alto.
lun
05
dic
2011
A la teva ombra, o el primer cop que et vaig donar permís

-Què ha fet que una dona com tu hagi mantingut una relació amb un home com aquest? A quina debilitat teva s’ha dirigit aquesta fletxa? Quin va ser el primer cop que li vas donar permís?
-Permís?
- Sí, el primer cop que vas passar per alt una conducta cap a tu que no hauria de ser obviada.
jue
18
feb
2021
Ser adolescente en tiempos de pandemia

Mediante este artículo quiero dar voz a algunas de las chicas y chicos con los que trabajo y trabajaré, desde que empezó la pandemia. Chicos y chicas a los que el dichoso Covid-19 ha truncado planes y expectativas, y desde hace unos meses viven tras la soledad de sus pantallas, tanto para estudiar como para relacionarse.
Se les ha señalado como grandes responsables de la propagación, sin tener en cuenta cómo se están sintiendo ellos. Si convivís con alguno sabéis a que me refiero. A veces parece que desde nuestra posición de “adultos responsables” se nos olvida rápido todo lo que nos removía por dentro en esa época. ¿En serio necesitamos señalarles como culpables en todo esto?
¿CUALES SON LAS TENDENCIAS EN SALUD MENTAL?
Antes de centrarme en mi experiencia profesional, quiero compartir datos de la Agencia de Salud Pública de Cataluña, que recoge que la sintomatología ansiosa, depresiva y malestar emocional se ha duplicado entre las personas correspondientes entre los 16 y 44 años. Esto ha hecho que se multiplique por tres el uso de ansiolíticos con receta médica.
Durante los últimos meses las tendencias en los centros de salud mental han cambiado, y las terapeutas infanto juveniles nos encontramos sobretodo con adolescentes entre 12 y 17 años que son ellos mismos los que piden ayuda psicológica, en vez de ser sus madres o padres los que les empujan a ir (algo totalmente habitual antes de la pandemia). Quiero aprovechar esta ventana que nos ofrece internet, para compartir con vosotros como veo, desde la consulta, de qué manera les está afectando esta pandemia.
Duelos, soledad, ansiedad y tecnologías
- Últimamente las demandas que más han aumentado son las que tienen que ver con duelos, bien sea por personas cercanas a las que no han podido despedir o duelo por tener que hacer frente a todas las pérdidas fruto del Covid: estudios en el extranjero, viajes, cursos presenciales…
- Ha crecido la sensación de soledad entre los más jóvenes, a los que el covid les ha arrebatado la oportunidad de hacer clases presenciales y conocer gente nueva. En muchas ocasiones, de hacer actividades deportivas en las que relacionarse con sus amigos o bien sin alternativas de ocio. Imaginaos siendo adolescentes y estar encerrados en casa cada fin de semana con vuestros padres.
- También ha habido un aumento en el tiempo de uso de la tecnología. Muchas horas de confinamiento en casa sin poder hacer actividades alternativas en el exterior ha llevado a muchos jóvenes a evadirse de una realidad, complicada para todos, en las tecnologías. No quiero caer en la fácil estigmatización de las pantallas, quién sabe cómo hubiéramos pasado esta pandemia sin éstas. Quiero decir que quizás el uso de tablets, móviles y ordenadores les ha protegido de un malestar emocional superior. El problema ha aparecido cuando hemos vuelto a “la normalidad” y se ha creado un automatismo que hace que cuando tenga problemas me cobije en los videojuegos.
- La ansiedad se ha convertido en una de las principales causas de demanda entre los más jóvenes. Es natural sentir ansiedad cuando nos enfrentamos a lo desconocido. Es una reacción normal que sintamos la necesidad de tener seguridad, certidumbre, predictibilidad y control. En un primer paso la ansiedad nos protege y nos ayuda a adaptarnos, pero si se queda instaurada, una vez ha cumplido la función de alertarnos, se convierte en limitante. Derivado de la ansiedad y a modo de poder calmarla, muchos son los jóvenes que recurren a la autolesión, desbordados por sus propias emociones.
NECESITAN COMPRENSIÓN, NO JUICIOS

Creo que solamente desde la comprensión y la empatía podremos ayudar a los adolescentes y jóvenes, poniéndonos en su piel para entender la frustración que están viviendo con esta situación. Es verdad que han transgredido las normas en muchas ocasiones, pero no han sido los únicos, y es una etapa del crecimiento de las personas en lo que anormal seria no hacerlo. Pero será desde el cariño, la escucha y la compasión que podremos conectar con ellos para transmitirles la importancia, más que nunca, de cumplir con las normas referentes al virus.