sáb
12
sep
2020
Guia d'acompanyament emocional infantil en l'inici escolar Covid-19
lun
03
abr
2017
Què fer per a ajudar a millorar l’autoestima dels nostres fills?
![By Mariaecastellanos (Own work) [CC BY-SA 4.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], via Wikimedia Commons](https://image.jimcdn.com/app/cms/image/transf/dimension=216x1024:format=png/path/s401fff8a8f5f9213/image/ia1b6d31880bac962/version/1491216414/by-mariaecastellanos-own-work-cc-by-sa-4-0-http-creativecommons-org-licenses-by-sa-4-0-via-wikimedia-commons.png)
Potenciar l'autoestima dels nostres fills és una tasca important ja que això farà que puguin afrontar els reptes futurs i gestionar problemes i situacions complicades sense que això els faci sentir malament, sinó amb motivació per superar-les.
El fet de tenir una bona autoestima i sentir-se segur d'un mateix farà que se sentin capaços de fer front als conflictes com a reptes, no com un problema.
lun
30
ene
2017
Com ajudar als nostres fills quan tenen dificultats de relació?

Les habilitats socials ens permeten expressar els sentiments, opinions i necessitats, el què ens ajuda a estar a gust amb nosaltres mateixos i amb els altres. L’adolescència és una etapa on es comença a crear la identitat d’un mateix i a establir les relacions amb els altres. Les habilitats socials són necessàries per tenir unes relacions satisfactòries i sentir-nos integrats dins el nostre entorn.
lun
16
ene
2017
Trucs per rebaixar l'excès de perfeccionisme

Per moltes persones el perfeccionisme és un punt fort, pensen que és una bona qualitat i creuen que la perfecció els portarà el benestar i la felicitat.
vie
20
may
2016
Aprèn a gestionar millor el teu temps: urgent i important
Actualment la societat sobrevalora la immediatesa i la rapidesa, oferint milers d’opcions entre les que triar, provocant que portem les nostres vides a un ritme accelerat.
La percepció de no tenir temps suficient per “tot el que s’ha de fer” és una de les causes més freqüents d’estrès i es produeix per l’alt nivell d’autoexigència i perfeccionisme.
jue
28
abr
2016
Claus per superar una infidelitat
La infidelitat genera una ferida molt profunda en la relació de parella provocant un gran patiment als dos membres. Algunes parelles superen la prova i surten enfortides, altres, en canvi, acaben trencant la relació amb el dolor que aquest procés suposa.
vie
25
dic
2015
La Regla dels 4 regals: Com triar els regals de Nadal pels nostres infants
A continuació us donem unes quantes reflexions i consells a tenir en compte per tal de triar els regals de Nadal pels més petits des del punt de vista dels professionals de la psicologia.
lun
02
nov
2015
Les 5 tecles a tocar per despertar la intel·ligència emocional dels teus fills
Què puc fer com a pare/mare per fomentar la intel·ligència emocional dels meus fills? En aquesta sèrie d’articles trobaràs unes pautes simples i senzilles per poder aplicar
fàcilment en el marc del transcurs diari familiar.
lun
22
jun
2015
Vacances d'estiu: com podem organitzar-nos amb els nens?
cal que hi hagi una rutina?
dom
07
dic
2014
Com dir al nostre fill/a que anirà al psicòleg?
L'hora de comunicar als nostres fills i filles que hem decidit que han d'acudir al psicòleg sol ésser un moment difícil, i davant del qual molts pares i mares no saben com actuar. En aquest
article us donem unes petites claus per tenir en compte de cara a aquest moment.
dom
16
nov
2014
Quan he d'anar al logopeda?

Molta gent es pregunta quin és el paper exacte dels logopedes, ja que s’acostuma a simplificar la seva actuació a l’ensenyança de la /rr/ o alguns sons concrets.
Un logopeda és un professional que treballa tant amb infants, adolescents com adults.
Els professionals de la logopèdia no només ensenyen a parlar, també ensenyen a comunicar-nos, tracten problemes de veu, ajuden a la rehabilitció de persones que han patit un ictus i no poden comunicar-se bé, a les persones amb problemes amb la deglució dels aliments, etc.
En el cas dels infants, hi ha una gran diversitat de problemes de llenguatge, parla i comunicació.
Aquests son alguns dels signes d'alerta que poden donar-vos pistes de si és recomanable que el vostre fill/a acudeixi al logopeda.
dom
15
jun
2014
Què és el PROMPT?
PROMPT (Punts per la Reestructuració d’Objectius Fonètics Musculars i Orals), és una tècnica de treball en logopèdia, amb la seva filosofia, metodologia i investigació, que es va desenvolupar a partir dels anys 80 als Estats Units, per Deborah Hayden. El PROMPT està entrant de manera insidiosa però amb força al nostre país, actualment, són pocs els terapeutes que l'utilitzen, però la seva eficàcia fa preveure que aviat n’augmentarà el nombre.
jue
01
may
2014
Com vèncer la paràlisi? Alguns trucs per activar-te

I si m’equivoco? Ja voldria fer-ho, però, i si després em surt malament?
Jo sé que el què a mi m’agradaria és això… Jo sé que necessito això… Però hi ha alguna cosa que m’ho impedeix.
lun
24
feb
2014
Exercici 21: Final
Aquí acaba la serie d'exercicis.
Enhorabona, has arribat fins al final! (i si no és així, pots continuar ara amb la resta d'exercicis, i deixar aquest per l'ultim dia, no passa res, els trobaràs tots al blog
Fes un repàs a tots els exercicis que has practicat aquests dies. Pots entrar a cada un dels exercicis per recordar-lo si no n'has pres nota.
Què has après? Ha canviat alguna cosa? Notes quelcom diferent? Apunta en un paper totes les millores, allò que t'ha costat més i allò que t'ha costat menys, i tot allò que t'emportes. Guarda-ho per si algun dia necessites recordar-ho.
Amb els 21 dies has creat l'hàbit de tenir una actitud positiva. Si t'han agradat, pots incloure els que vulguis a la teva dieta diaria, ara son teus. A partir d'ara, sempre que vulguis, fes un Parèntesi i somriu :)
dom
23
feb
2014
Exercici 20: Gràcies
Pensa en algú amb qui et sents agraït/da per algun motiu, i no li has dit mai. Contacta-hi per donar les gràcies, pot ser per escrit, per telèfon, o en persona. Millor si utilitzes les tres maneres!
sáb
22
feb
2014
Exercici 19: Viu la vida
Agafa un full de paper en blanc, i escriu els 12 mesos de l'any.
Tanca els ulls i imagina que només et queda un any de vida. Apunta totes les coses que t'agradaria fer, mes a mes, en forma de llista. Pren-te el teu temps, avui l'exercici potser durarà més de 5 minuts.
Una vegada tinguis l'any omplert, llegeix tot el que has escrit amb calma.
Et falta alguna cosa?
vie
21
feb
2014
Exercici 18: Desencalla't!
Tria un tema que tinguis encallat des de fa temps.
Redueix el teu nivell d'exigència o fes una acció petita que signifiqui desencallar-lo i avançar una mica.
jue
20
feb
2014
Exercici 17: Fes sentir especial a...
La il·lusió està al darrere de les ganes de viure: fomentem la il·lusió. Busca la manera de, a través d'una o vàries accions teves, fer sentir especial a algú avui.
Com t'ha fet sentir a tu fer-ho?
mié
19
feb
2014
Exercici 16: Celebra tot el què puguis!
Inventa/escull un motiu. Tria algú especial. Truca a aquest algú avui mateix. Fixeu una data entre els propers 15 dies i celebre-ho. Pots aprofitar per ajuntar tantes persones especials com vulguis! |
mar
18
feb
2014
Exercici 15: Les 10 coses positives
Avui toca pujar el nivell. Avui, al final del dia, apuntaràs les 10 coses positives que t'han passat, i per les que vols donar gràcies. |
lun
17
feb
2014
Exercici 14: Mira't al mirall i..
Posa't davant el mirall, amb l'esquena recta, la barbeta lleugerament amunt, apretant ben fort els punys i amb els braços flexionats (a mode de celebració). Pensa en tot el que ets capaç de fer avui. Recomanació: acompanya-ho amb una cançó animada que t'encanti. |
dom
16
feb
2014
Exercici 13: Les crítiques també en positiu
Per cada crítica que facis en negatiu, obliga't a fer-ne una de positiva |
sáb
15
feb
2014
Exercici 12: Saps qui et suma?
Fes un cercle, i posa-hi el teu nom, fes un cercle amb el símbol positiu, i el nom de persones que et sumen, fes un cercle amb símbol negatiu, observa quines persones et resten. Observa quant de temps dediques a cada cercle, dóna positiu? Si no és així, actua! |
vie
14
feb
2014
Exercici 11: Què et fa sentir viu?
Fes un llistat amb 15 coses que et fan sentir bé. Procura incloure coses senzilles (fer una tapa, escoltar música, quedar amb algú, fer una excursió...).
Inclou almenys una d'aquestes coses a la setmana, i si t'atreveixes, una cada dia.
jue
13
feb
2014
Exercici 10: Repartint somriures
Et consideres una persona que inspira bones vibracions?
Posa't a prova de fins on pots arribar si t'ho proposes de veritat: fixa prèviament un número, i prova d'arrencar aquest nombre de somriures avui (preferiblement sense repetir persona).
Quants n'ets capaç d'arrencar?
Si estàs orgullos/a del resultat, comparteix la teva fita!
mié
12
feb
2014
Exercici 9: les 5 coses positives del dia
Repassa mentalment el teu dia, troba 5 coses positives que agraeixes d'avui. Apunta-les en un paper, i llegeix-les de nou demà al matí quan et despertis.
mar
11
feb
2014
Exercici 8: Dia perfecte 2
El dia perfecte 2: Ahir et vam demanar que dissenyéssis el teu dia ideal. (Si no vas fer l'exercici, fes-lo ara).
Avui només et demanem que li posis data.
Procura que sigui abans d'un any.
lun
10
feb
2014
Exercici 7: Dia perfecte 1
Dia perfecte 1:
Dissenya el teu dia perfecte: escriu en una graella horària les activitats, una a una, i hora per hora, que faries en el teu dia perfecte, des de primera hora del matí fins a última hora.
Utilitza la creativitat i pensa què t'ilusiona de veritat. Intenta incloure coses que no siguin del tot impossibles.
No et deixis res!
dom
09
feb
2014
Exercici 6: Les 20 coses genials
Fes un llistat amb 20 coses genials que tens a la teva vida (un amic fantàstic, una parella que t'aguanta, uns fills genials...). Penjala en un lloc on la vegis cada dia.
sáb
08
feb
2014
Exercici 5: Busca una solució original
Analitza quina és la teva resposta habitual a les coses que et passen. Et satisfà? Si no és així, busca 5 maneres originals i diferents al teu tarannà habitual i proba la més trencadora, a veure què passa! |
vie
07
feb
2014
Exercici 4: Prohibit queixar-se
Ets capaç de no queixar-te en un dia sencer? És tot un repte, si l'acceptes, proposat no queixar-te en tot el dia d'avui. Si ho fas, no passa res, compta les vegades que ho fas, i demà torna-ho a probar. Ser feliç és fàcil! Ho pots aconseguir! |
jue
06
feb
2014
Exercici 3: Somriures a discreció
Proba a somriure cada cop que et dirigeixis a algú, fins i tot als impertinents o als xucladors d'energia. Al final del dia, escriu en un full de paper com t'has sentit fent això, i què t'ha aportat.. I si et sents generòs/a, pots compartir com ha funcionat amb nosaltres!!!
mié
05
feb
2014
Exercici 2: Somriu i..
Mira't al mirall, somriu durant 30 segons, i mentre ho fas, intenta pensar alguna cosa trista. Costa oi? Reflexiona què passaria si posessis un somriure devant de moltes activitats diàries, per rutinàries que siguin.
mar
04
feb
2014
Exercici 1: 3 coses positives
Repassa mentalment el teu dia, i troba 3 coses positives que agraeixes del del dia. Apunta-les en un paper i llegeix-lo de nou demà quan et despertis.
sáb
01
feb
2014
Què és la Psicologia Positiva?
La psicologia positiva, provinent dels corrents humanistes, és un enfoc que estudia aspectes com ara l'inteligència emocional, l'optimisme, la creativitat, etc. Podríem dir que si bé la psicologia clàssica tradicionalment s'ha dedicat a suprimir el malestar, la psicologia positiva proporciona eines per a la felicitat i la realització personal. A Parèntesi utilitzem l'enfoc clàssic i el positiu de manera combinada
vie
20
sep
2013
Desencalla les teves decisions

Les decisions, grans o petites, defineixen la nostra vida. Diàriament prenem multitud de decisions. Si tu no decideixes, algú o alguna cosa decideix per tu. Prendre decisions et converteix en el/la protagonista de la teva vida. Aquest article pretén recollir algunes fórmules per assegurar que les decisions que prens, siguin les que realment vols prendre.
dom
07
jul
2013
No diguis no. Actúa el NO

En consulta és molt habitual trobar-nos amb persones que tenen moltes dificultats amb el seu voltant, relacionades amb la sensació de donar més del que reben. Es tracta de persones que senten que hi ha gent que se n’aprofita, que “potser són massa bones”, que senten que els “prenen el pèl”, que no tenen autoritat, etc.
Acostumem a dir que “la culpa” és de la persona que abusa, però una part de la responsabilitat recau en la persona que se sent víctima de la situació. Pot semblar sorprenent parlar de responsabilitzar-se, però sí, tothom juga un paper dins un conflicte, i cadascú és responsable del seu. El canvi en les relacions humanes, és possible de vegades mitjançant l’acord entre les dues parts, però sobretot, perquè la persona que es considera oprimida, exigeix un canvi, i diu prou.
Per tant, el canvi només es donarà en el cas que la persona aprengui a dir QUE NO i a plantar-se a moltes peticions o exigències.
vie
22
mar
2013
Normes i límits infantils

Actualment, i en gran part, degut al ritme de vida que portem, resulta complicat establir unes normes i límits amb els nostres fills. Després d’un dia de feina, a l’arribar a casa, allò que menys ens ve de gust es haver de batallar amb els més petits. Per això, moltes vegades, som nosaltres mateixos els que acabem donant resposta a la situació, intentant evitar confrontacions i discusions. En altres ocasions, volem que els nostres fills confiïn en nosaltres, i passem de ser una figura paternal a una figura que s’aproxima més al de “colegues” dels nostres fills.
sáb
28
jul
2012
Plantar cara a l'ansietat

Angoixa, ansietat, pànic… Són noms diferents per una mateixa cosa i que es presenta de maneres diverses. El nostre cos, ens diu, de la manera que sap, que hi ha alguna cosa que no funciona bé.
Pot aparèixer posteriorment a una situació o una època angoixant, just en el moment que abaixem la guàrdia, pot ser que aparegui en el transcurs d’aquesta època estressant, possiblement estem tirant endavant amb “tot” sense adonar-nos que necessitem parar, que el nostre cos i la nostra ment no aguanten tanta pressió.
dom
04
mar
2012
Afrontar el dol

El dol és el conjunt d'emocions i conductes alterades que tenen lloc després d'una pèrdua, per exemple: la mort d'un ser estimat, un divorci, la pèrdua d'un habitatge, del treball, un canvi de cicle vital…
L'habitual és que aquestes emocions apareguin immediatament després de la pèrdua, però en funció de la situació poden aparèixer abans, i fins i tot molt temps més tard. El dol és un procés natural que forma part de la nostra condició humana, en la qual ens apropem a nivell afectiu a les altres persones, animals o coses. Tots passem per períodes de dol de major o menor intensitat al llarg de la nostra vida.
L'experiència del dol és proporcional a l'afecte que hem professat per allò que hem perdut.
mar
07
feb
2012
Introducció a la relaxació

En aquest article t’expliquem què son les tècniques de relaxació, per a què s’utilitzen i com pots entrenar-te en la respiració abdominal, un recurs que s’utilitza en la majoria de tècniques de relaxació, fàcil d’aprendre, i que podràs aplicar fàcilment a la teva vida diària.
vie
30
dic
2011
Guia pràctica per encarar el nou any: crea les teves pròpies il·lusions

Cambia a castellano
Ja saps el què t’agradaria aconseguir aquest 2012? Saps què has de fer per aconseguir-ho? T’és fàcil aconseguir el que et proposes? Fas cas dels propòsits d’any nou? Per a que les teves il·lusions es facin realitat, cal que les formulis d’una manera adequada, en positiu i amb el 100% de motivació per esforçar-t’hi.
Tens temps per tu?
Et convidem a utilitzar aquesta guia que t’ajudarà a transformar les il·lusions en objectius, diferenciar els objectius que són vàlids dels que no ho són, descartar aquests últims i dibuixar el teu futur en forma de pla anual.